U Palazzo Manzioli u staroj jezgri Izole u Sloveniji, okupili su se svi poznatiji proizvođači ove osebujne sorte, koja je rasprostranjena u sjevero-istočnom dijelu Italije, primorskom dijelu Slovenije i hrvatskoj Istri.

 

Degrassi vinarija donjela je svoja tri vina s udjelom refoška.

Tu je bio naravno naš redovni sad aktualni Refosco Terre Rosse 2006, zatim jedna proba iz bačve iz 2011 godine, koji još neko vrijeme neće biti na tržištu i naša kupaža 6 francuskih sorata sa refoškom – Terre Bianche Cuvee Rouge 2009.

 

U svim vinima prepoznatljiva je svježina i živost ove sorte, no najviše iznenađenja i čuđenja izazvalo je vino iz 2006., a pogotovo naša uobičajena izjava kako je to godište upravo naše aktualno.

Mnogima je postalo jasno kako se ovdje radi o odmaku u načinu pristupa toj sorti u odnosu na mnoge u regiji koji se tradicijski bave refoškom.

Ta nova paradigma prema refošku, a i teranu, tipična je za našu kuću jer želimo da sorta pokaže svoje najbolje, svoju visoku mogućnost starenja, naravno pri pravom odabiru posuda za starenje.

 

Nevjericu na licima posjetitelja, ali i drugih kolega vinara ubrzo je zamijenilo divljenje i izjave ugode, a zatim odobravanje i pohvale. Za nas, još jednom potvrda da smo na pravom putu.